Wat is employee generated content (EGC)?

In een wereld waarin content de sleutel is tot een sterke online aanwezigheid, spelen medewerkers een steeds grotere rol in het creëren van authentieke en effectieve content voor je bedrijf. Dit wordt ook wel Employee Generated Content (EGC) genoemd. Maar wat is Employee Generated Content? En waarom zou jouw bedrijf hierop moeten inzetten?

Wat is EGC?

Employee Generated Content verwijst naar content die door medewerkers van een bedrijf wordt gecreëerd en gedeeld. Denk aan Julia van kantoor die je meeneemt in haar ‘day in the life’ of Max die op locatie een inkijkje geeft in zijn nieuwste onderzoek. Of dat nu via een social media post, een vlog of een blog gebeurt – het maakt niet uit. Wat wél uitmaakt, is dat jouw bedrijf niet alleen door het marketingteam wordt vertegenwoordigd, maar door de mensen die er zelf werken. En dat voelt een stuk echter, toch?

Waarom heeft jouw bedrijf EGC nodig?

Stel je voor: je overweegt samen te werken met, of te solliciteren bij, een bedrijf. Wat doe je? Even Googlen, socials checken, en hopelijk een glimp opvangen van hoe het er écht aan toe gaat. Je wilt tenslotte niet voor verrassingen komen te staan. Dáár zit de kracht van EGC: het geeft een eerlijk inkijkje en wekt vertrouwen. Betaalde campagnes herkennen we inmiddels met één oogopslag, dus authenticiteit is goud waard. Maar dat is nog niet alles. Hier zijn nog een paar andere andere voordelen van EGC:

1. Employer branding

Een term die steeds vaker voorbij komt, en niet zonder reden. Wanneer je medewerkers laten zien hoe het er echt aan toegaat, krijg je een transparant beeld van de bedrijfscultuur en -omgeving. En zeg nou zelf, als een bedrijf open, authentiek en met plezier overkomt, denk je: Daar wil ik werken! Op die manier trek je potentiële werknemers een stuk sneller aan.

2. Verhoogde betrokkenheid

Je medewerkers zijn bij EGC niet alleen je ambassadeurs, ze hebben ook een netwerk vol collega’s, vrienden en familie die hun content voorbij zien komen. Dus wanneer iemand bijvoorbeeld met humor en/of trends zijn ervaringen deelt, is de kans groot dat het op een natuurlijke manier verder wordt verspreid. Gratis en organisch bereik? Oui oui!

3. Kosteneffectief

Content kan een dure grap zijn. Maar met Employee Generated Content hoef je geen grote marketingbudgetten in campagnes te steken. Je hebt je contentmakers namelijk al in huis. Meer mensen om mee te brainstormen, een telefoon met een goede camera en je bent al een heel eind.

Hoe zet je EGC succesvol in?

Niet iedereen staat misschien te springen om content te maken, dat begrijpen we. Gelukkig zijn er genoeg manieren om medewerkers op een laagdrempelige en natuurlijke manier te betrekken. Hier een paar tips:

  • Houd het vrijwillig – De kracht van EGC zit in authenticiteit. Iemand die zich ongemakkelijk voelt om iets te posten, straalt dat ook uit. Dus laat medewerkers zelf bepalen hoe (en of) ze bijdragen.
  • Speel met verschillende formats – Niet iedereen voelt zich comfortabel voor de camera, en dat hoeft ook niet. Misschien schrijft iemand liever een blog, maakt een foto of deelt een ervaring via een korte tekstpost. Geef opties!
  • Bied ondersteuning – Voor veel medewerkers is content maken nieuw en misschien zelfs spannend. Help ze op weg met trainingen, handige templates en een simpel stappenplan, zodat ze precies weten wat ze kunnen doen.
  • Erken en inspireer – Wanneer collega’s enthousiast meedoen, werkt dat aanstekelijk. Deel interne successen, highlight goede voorbeelden en bedank medewerkers die bijdragen. 

Enfin…

Volgens mij is het wel duidelijk: don’t sleep on EGC! Het is een krachtig instrument om snel op in te spelen. Het biedt authentieke en effectieve content, vergroot je betrokkenheid en maakt je merk sterker. Maar we snappen ook dat het opzetten van een sterke EGC-strategie niet altijd vanzelf gaat.

Bij Studio Bonjour helpen we je met creatieve, haalbare contentstrategieën (en uitvoering!) die passen bij jouw bedrijf en medewerkers. Benieuwd hoe we dat aanpakken? On y va!