De kracht van kleur in marketing

Kleur is een universeel fenomeen, maar de betekenis is subjectief. De kleur zwart kan een negatieve lading voor jou hebben, terwijl de ander zich het liefst met alleen maar zwarte kledingstukken omhult. Kleur is een veelzijdig begrip, en heeft een heuse psychologische werking. Toch is er een algemene kleurbeleving die het merendeel van de Westerse samenleving ervaart waar marketeers dan ook handig gebruik van maken. Wij leggen je de universele betekenissen en werkingen van kleuren uit en vertellen je hoe deze toegepast kunnen worden in jouw marketing.

Rood

Rood kan een dubbele lading hebben. Het is een warme en positieve kleur, en wordt vaak gebruikt als call-to-action (CTA). Ook verhoogt rood je eetlust en versnelt het je besluitvorming. Hiermee word je verleid om impulsieve aankopen te doen.

Blauw

Blauw heeft een kalme, betrouwbare uitstraling. Het is de lievelingskleur van veel mensen en straalt vrede en loyaliteit uit. Het wordt veel gebruikt door formele bedrijven die stabiliteit en professionaliteit uit willen stralen. Het wordt ook gebruikt door bedrijven die autoriteit hoog in het vaandel hebben staan, zoals de Belastingdienst of de politie.

Groen

Groen wordt door eigenlijk iedereen geassocieerd met ‘goed’ en wordt door marketeers veel gebruikt om milieubewuste producten aan te prijzen. Hiermee bedoelen ze ‘goed’ voor moeder aarde. De kleur staat voor natuur, gezondheid en duurzaamheid, maar ook voor geld en vernieuwing. 

Geel

Bij geel denkt de meerderheid van de Westerse samenleving gelijk aan de zon en straalt de kleur vreugde, optimisme, energie en creativiteit uit. Net als rood wordt ook deze kleur gebruikt om impulsief koopgedrag te stimuleren. Denk hierbij maar aan de Ikea of McDonalds die super slim gebruik maken van deze uitnodigende kleur.

Oranje

Ook oranje heeft een erg speels, creatief, jeugdig en vooral positief geladen associatie voor mensen door de mix van het warme rood en positieve geel. In combinatie met de speciale betekenis voor Nederlanders vanwege het koninklijk huis zorgt het voor een extra laag van betrouwbaarheid en stabiliteit. Vaak wordt het door marketeers gebruikt om aandacht te trekken of als CTA kleur.

Roze

Misschien cliché, maar roze staat voor vrouwelijkheid en straalt troost en hoop uit. Het wordt dan ook vaak gebruikt om een vrouwelijk publiek aan te spreken, maar ook om een emotionele band te scheppen met de consument. Daarnaast wordt het vaak geassocieerd met romantiek, flirten en zoet(sappig)heid.

Paars

Deze kleur heeft een luxueuze uitstraling en brengt daarbij mysterie met zich mee. Het staat voor elegantie en rijkdom en wordt vaak gebruikt om exclusiviteit uit te stralen. Maar vergis je niet; het is een dubbelzinnige kleur. Vaak associeert men het ook met spiritualiteit en fantasie.

Bruin

Bruin is een erg veelzijdige kleur. Je vindt het terug in de voedsel- en drankenbranche, zoals bij de lokale bakker of je favoriete koffietent, maar ook bij meubelbedrijven. Het is een rustieke en solide kleur die staat voor ambachtelijkheid, betrouwbaarheid en stabiliteit.

Zwart

Zwart heeft een beetje dezelfde werking als paars; erg mysterieus en luxueus, maar met een dubbele betekenis. Het wordt vooral gebruikt door exclusieve modemerken omdat het een tijdloze kleur is die status en kracht uitstraalt. Dit geldt niet voor elke branche, want voor anderen kan deze kleur bijvoorbeeld de dood representeren.

Wit

Wit staat voor eenvoud, balans en zuiverheid. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met zwart om een minimalistische look te creëren. Er zijn bijna geen merken die wit gebruiken als hoofdkleur, maar het kan wel degelijk een krachtige toevoeging zijn. Ook zie je het veel terug in de gezondheidssector omdat mensen het associëren met hygiëne.

Grijs

Niet de meest spannende kleur, maar vergis je niet in deze underdog; hij is breed inzetbaar. Zo kan grijs staan voor elegantie, luxe en bescheidenheid. Veel mensen maken daarnaast de koppeling van grijze haren met ervaring en wijsheid. Ook kiezen een paar van de grootste techbedrijven zoals Apple en Sony voor deze kleur omdat het een neutrale en tijdloze kleur is die betrouwbaarheid en stabiliteit uitstraalt.

Conclusie

Zo zie je dat elke kleur zijn eigen kracht heeft. Benut de potentie van kleur dan ook om het maximale uit jouw marketingcampagne te halen. Let er wel op dat dit overzicht slechts de meest voorkomende kleuren en hun mogelijke effecten betreft. Ook hebben we het hier alleen over de tint, terwijl helderheid en verzadiging ook een belangrijke rol spelen in de kleurbeleving. Leer de psychologie achter kleuren om hier een breder inzicht in te krijgen.

Bonjour, c’est Fleur!

Grafisch vormgever bij Studio Bonjour

Maak kennis met onze grafisch designer en absolute Adobe-koningin. Met haar creatieve visie maakt ze de mooiste designs en tovert ze elk design om in iets tastbaars. Of het nu gaat om een minimalistisch logo of een gedetailleerde brochure: Fleur weet precies hoe je van een idee iets maakt dat niet alleen mooi is, maar ook écht blijft hangen. Op Studio Bonjour neemt ze je mee in de wereld van grafisch design, en wie weet leer je een paar designtrucs van haar onderweg!