Iconische rebrandings: een paar van de beste op een rijtje
Of je nu een gevestigde naam bent of een groeiend merk; soms is rebranding geen optie maar een strategische noodzaak. De kunst zit in het vinden van de juiste balans: vernieuwen zonder je identiteit te verliezen. De sterkste rebrands slagen daarin dankzij een diep begrip van hun merk, hun doelgroep en een goed gevoel voor timing. In deze blog duiken we in de wereld van rebranding en zetten we een aantal van de (in mijn optiek) meest iconische merken en hun veranderingen op een rijtje. Merken die niet alleen hun visuele identiteit vernieuwden, maar ook hun plek in de markt opnieuw bepaalden. Eén ding is zeker: branding staat nooit stil.

Oatly
Bij Studio Bonjour zijn we allemaal fan van Oatly, dus deze mag zeker niet ontbreken in het rijtje. Oatly begon als een klein havermelkmerk in de jaren 90, maar brak echt door in 2010 toen steeds meer mensen interesse kregen in plantaardige alternatieven voor zuivel. In 2014 gooide CEO Toni Petersson het roer om met een gewaagde rebranding die compleet tegen de stroom in ging. Met een speelse, eigenwijze stijl, een onregelmatig logo en opvallende verpakking viel Oatly meteen op tussen de massa. Het merk was niet bang voor een beetje zelfspot en zette bijvoorbeeld een klantrecensie met de tekst ‘This tastes like sh*t! Blah!’ trots op de verpakkingen en in advertenties. Dankzij hun slimme en brutale aanpak verdubbelde Oatly zijn omzet in een paar jaar tijd, terwijl het zijn authentieke stem behield.

Uniqlo
Uniqlo was in Japan al jarenlang een begrip, maar internationaal liep het in de jaren 2000 wat stroef, hoewel juist iedereen massaal viel voor Japanse popcultuur. In 2005 ontstond er een positieve verandering in de internationale bekendheid van het bedrijf, door een slimme rebranding onder leiding van creative director Kashiwa Sato. Uniqlo stapte uit de fast fashion en focuste zich voortaan op hoogwaardige basics: simpel, strak en tijdloos. Ook het logo kreeg een opfrisser, met een helderrode kleur als easter egg naar de Japanse vlag en een extra versie in Katakana (het Japanse schrift voor buitenlandse woorden). Het Katakana schrift weergaf meteen hun nieuwe ontwikkeling op de internationale markt. Nog voordat de winkels weer open waren, verscheen het nieuwe logo overal, zodat niemand om Uniqlo heen kon. Zo bouwde het merk meteen een sterke en herkenbare identiteit, die vandaag de dag nog steeds Japans minimalisme koppelt aan de wereldwijde markt.

Airbnb
In 2014 gooide Airbnb het roer om met een flinke rebranding. Het nieuwe logo (een mix van een hartje, een locatiepin en de letter A) kreeg de naam “Bélo” en stond symbool voor iets groters: een gevoel van thuishoren, waar je ook bent. De hele look van het merk werd opgefrist: nieuwe kleuren, een eigen lettertype, betere foto’s en een website die een stuk gebruiksvriendelijker werd. Maar toch was niet iedereen meteen enthousiast over het nieuwe logo, er gingen wat grappen rond op sociale media vanwege de gelijkenis met verschillende delen van de menselijke anatomie. Uiteindelijk bleek het een schot in de roos: meer boekingen, een stijgende omzet en een plek aan de top van de accommodatieplatforms. Want wie kent Airbnb tegenwoordig nou niet?

Old Spice
Old Spice was jarenlang het vertrouwde aftershave-merk van opa, maar in 2010 werd het tijd voor een frisse wind. Met de campagne “The Man Your Man Could Smell Like” en de charmante acteur Isaiah Mustafa pakte het merk het helemaal anders aan: humor, zelfspot en zelfvertrouwen. Deze grappige en gekke commercials gingen viral en waren overal te zien. Dankzij deze slimme zet veranderde Old Spice van stoffig en ouderwets naar hét hippe merk voor de millennial man. Ook ik ben, als vrouw, na deze hilarische commercials verkocht. De opvallende rode verpakking en het moderne design maakten het plaatje compleet. Het resulteerde in een flinke verkoopboost en een wereldwijde comeback. De campagne van Wieden+Kennedy won ook grote prijzen, zoals de Grand Prix in Cannes en een Emmy, en bewees dat een goede rebranding een merk nieuw leven kan geven.
Adobe Creative Suite
Ja ja, deze blog is geschreven door een grafisch vormgever, dus Adobe mag uiteraard niet ontbreken. Nu is een goede merkidentiteit in dit geval uiterst belangrijk; als hét merk achter de bekende tools die de creatieve industrie dagelijks gebruikt, moeten zij natuurlijk het goede voorbeeld geven. En dat doen ze met een gloednieuwe visuele identiteit in samenwerking met het ontwerpteam van Mother Design. Het nieuwe logo is zelfverzekerd, strak en een knipoog naar het origineel uit 1982 van Marva Warnock. De bekende ‘A’ en het woordmerk zijn nu eindelijk één geheel, wat zorgt voor meer eenvoud en samenhang. Ook de kleur is aangepakt: zwart, wit en een opgefriste, krachtigere rood zorgen voor helderheid. Het resultaat is geen schokkende verandering, maar juist een soepele, slimme evolutie. Alles voelt logisch, alsof het altijd al zo had moeten zijn, en dat is precies de kracht van hun rebranding.

Conclusie
Deze merken bewijzen dat rebranding meer is dan alleen een nieuw logo of een frisse kleur, het helpt namelijk ook om relevant te blijven in een veranderende wereld. Of je nu een grote speler bent zoals Adobe en Airbnb, of juist een verrassende comeback maakt zoals Old Spice en Oatly; het draait om lef en vernieuwing zonder je identiteit te verliezen. Ben jij ook op zoek naar een bedrijf dat je kan helpen om jouw merkidentiteit te vertalen naar een sterke branding? Neem dan contact met ons op.

Bonjour, c’est Fleur!
Grafisch vormgever bij Studio Bonjour
Maak kennis met onze grafisch designer en absolute Adobe-koningin. Met haar creatieve visie maakt ze de mooiste designs en tovert ze elk design om in iets tastbaars. Of het nu gaat om een minimalistisch logo of een gedetailleerde brochure: Fleur weet precies hoe je van een idee iets maakt dat niet alleen mooi is, maar ook écht blijft hangen. Op Studio Bonjour neemt ze je mee in de wereld van grafisch design, en wie weet leer je een paar designtrucs van haar onderweg!